ЧЕСТО ПОСТАВУВАНИ ПРАШАЊА

ОПАЃАЊЕ НА КОСАТА

  • Кој може да страда од алопеција?

Секој може да развие алопеција, бидејќи постојат неколку можни причини, вклучувајќи ги и хормоните (на пример, андрогената алопеција), стареењето, инфекцијата, лековите и медицинскиот третман (како што е хемотерапијата) и факторите на животниот стил како што се стрес, изложеност на хемикалии или УВ зраци , или консумирање алкохол.

Покрај тоа, алопеција почесто се појавува кај оние кои имаат членови на семејството со автоимуни нарушувања како што се дијабетес, лупус или болест на тироидната жлезда.

Сепак, овие фактори ќе влијаат на различни поединци на различни начини. На пример, не сите кои страдаат од стрес или имаат семејна историја на машки модел на ќелавост ќе ги почувствуваат истите симптоми. Така, во повеќето случаи, најдобар начин да се утврди причината за губење на косата е да се посети лекар.

  • Кога треба да го сфатам сериозно опаѓањето на косата?

Повеќето луѓе обично губат 70 до 100 влакна на ден. Но со околу 100 000 влакна на нашите глави во секое време, оваа количина на губење на косата не треба да предизвика забележливо ретчење на косата. Како што луѓето стареат, косата, исто така, постепено се намалува како дел од природниот процес на стареење.

  • Кога обично се јавуваат проблеми со губење на косата?

Проблеми со опаѓање на косата се јавуваат кога бројот на влакната во фазата на анаген е помал од оние во телегената фаза.

40 % од мажите ќе имаат забележително опаѓање на косата (алопеција) на возраст од 35 години. До 60-годишна возраст, овој број се зголемува до 65 %.

50 до 75 % од жените страдаат од забележливо опаѓање на косата на возраст од 65 години.

Без оглед на основната причина, опаѓањето на косата се јавува кога иницијацијата на новата фаза на анаген (раст) не е активирана од страна на матичните клетки на НОК (надворешна обвивка на коренот).

      •   Како мажите можат да го спречат опаѓањето на косата?

Вие не можете да го спречите машкиот облик на ќелавост. Сепак, може да има начини за забавување на процесот или прикривање на проблемот.

       •    Што е машки облик на ќелавост?

Најчестиот тип на губење на косата кај мажите, машки облик на ќелавост е, исто така, познат како андрогена алопеција (АГА). Класифицирана според скалата на Хамилтон-Норвуд машкиот облик на ќелавост е резултат на генетиката и обично почнува да се манифестира на врвот и/или фронталната коса. Ако не се лекува, машкиот облик на ќелавост може брзо да премине во делумна или целосна загуба на косата.

  • Што е женски облик на губење на косата?

Најчестиот тип на опаѓање на косата кај жените, женски облик на губење на косата кај жените е познат како андрогена алопеција (АГА). Класифицирано според Лудвиговата скала опаѓањето на косата кај жените е генетско нарушување кое предизвикува косата да почне да се разретчува на врвот од скалпот. Иако е невообичаено, ако не се лекува женскиот облик на опаѓање на косата, опаѓањето на косата може да напредува за да се заврши со ќелавоста на врвот на главата.

  • Може ли алопецијата да се излечи?

Алопеција не може да се излечи. Сепак, може да се третира, а косата може да порасне повторно. Причините за губење на косата кај мажите се разликуваат во голема мера, но андрогената алопеција - или генетски наследена, машки облик на ќелавост - е најчестата причина.

       •    Кои се главните третмани?

Не постои лек за машкиот или женскиот облик на ќелавост, но постојат козметички (на пример, производи од Revalid® системот) и хируршки третмани со докажана ефикасност, што може да доведат до некое подобрување.

       •   Како можам да си помогнам? Што можам да направам за да ги лекувам проблемите со губење на косата?

Измените во вашата рутинска нега и целокупниот животен стил, може да помогнат да ги минимизираат видливите ефекти на губење на косата.

Бидете внимателни со преостанатата коса. Повеќето луѓе се премногу груби со својата коса. На пример, препорачливо е да се користи чешел наместо четка и да се избегнат цврсто прицврстувачки капи или шапки. Косата е, исто така, многу кревка кога е влажна, па бидете особено внимателни после миењето.

Исто така, постојат шампони и друга козметика за коса за да ја направат вашата коса поцврста и полна.

Понатаму, кратката фризура го минимизира контрастот помеѓу оќелавените и неоќелавените области. Долгата коса има обратен ефект и може да направи да изгледате постари.

Исто така, е важно да вклучите доволно протеини во вашата исхрана, особено ако сте вегетаријанец (понекогаш опаѓањето на косата почнува кога луѓето се откажуваат од месото). Потрудете се да не станете анемични со јадење на храна богата со железо како црниот дроб, јајцата и зелениот зеленчук.