ЧЕСТО ПОСТАВУВАНИ ПРАШАЊА

ОПАЃАЊЕ НА КОСАТА

Не, Revalid Anti-Aging Shampoo или Revalid Anti-Aging fluid не содржат парабени, сулфати или силикони. Овие состојки се заменети со супстанци со истите корисни својства, кои немаат негативен ефект.

SantEnergy е екстракт кој се добива од листовите на растението Yerba Santa познато по корисните својства за  здравјето и антиоксидативната моќ. SantEnergy има две извонредни својства: подеднакво е моќен антиоксидант и има ревитализирачки и стимулирачки ефект споредбено со ефектот на чист кофеин. Најоптимално ги штити фоликулите на влакната од внатрешни и надворешни оштетувања и го одложува предвременото стареење. Истовремено, го зголемува растот на косата како и нејзината густина.

Артемизијата е позната по своите природни антиоксидативни својства. Алпските фармери традиционално го употребуваат како домашен лек против грозница, кашлица, дури и пневмонија. Тука се користи за заштита на кожата и обнова на скалпот.

Redensyl се состои од две патентирани молекули DHQG (дихидрокверцетин-гликозид) и EGCG2 (епигалокатехин галат-гликозид).                                                                                             

DHQG се добива од дрвото ариш и ја активира делбата на матичните клетки на фоликулите на влакното. EGCG2 го има во листовите на зелениот чај и го намалува воспалението на скалпот. Redensyl докажано ги ревитализира клетките во фоликулите одговорни за растот на косата.                                      

Redensyl состојки                                                                               

 • EGCG2 - Многу моќен антиоксидант од растително потекло. Го намалува воспалението на скалпот.
 • DHQG - Полифенол гликозид од растително потекло, го поттикнува метаболизмот на дермалните фибробласти.                                               
 • Цинк - го зајакнува коренот на влакното, при недостаток доаѓа до опаѓање на косата.
 • Глицин - го подобрува растот на косата.

Секој може да развие алопеција, бидејќи постојат неколку можни причини, вклучувајќи ги и хормоните (на пример, андрогената алопеција), стареењето, инфекцијата, лековите и медицинскиот третман (како што е хемотерапијата) и факторите на животниот стил како што се стрес, изложеност на хемикалии или УВ зраци , или консумирање алкохол.

Покрај тоа, алопеција почесто се појавува кај оние кои имаат членови на семејството со автоимуни нарушувања како што се дијабетес, лупус или болест на тироидната жлезда.

Сепак, овие фактори ќе влијаат на различни поединци на различни начини. На пример, не сите кои страдаат од стрес или имаат семејна историја на машки модел на ќелавост ќе ги почувствуваат истите симптоми. Така, во повеќето случаи, најдобар начин да се утврди причината за губење на косата е да се посети лекар.

Повеќето луѓе обично губат 70 до 100 влакна на ден. Но со околу 100 000 влакна на нашите глави во секое време, оваа количина на губење на косата не треба да предизвика забележливо ретчење на косата. Како што луѓето стареат, косата, исто така, постепено се намалува како дел од природниот процес на стареење.

Проблеми со опаѓање на косата се јавуваат кога бројот на влакната во фазата на анаген е помал од оние во телегената фаза.

40 % од мажите ќе имаат забележително опаѓање на косата (алопеција) на возраст од 35 години. До 60-годишна возраст, овој број се зголемува до 65 %.

50 до 75 % од жените страдаат од забележливо опаѓање на косата на возраст од 65 години.

Без оглед на основната причина, опаѓањето на косата се јавува кога иницијацијата на новата фаза на анаген (раст) не е активирана од страна на матичните клетки на НОК (надворешна обвивка на коренот).

Вие не можете да го спречите машкиот облик на ќелавост. Сепак, може да има начини за забавување на процесот или прикривање на проблемот.

Најчестиот тип на губење на косата кај мажите, машки облик на ќелавост е, исто така, познат како андрогена алопеција (АГА). Класифицирана според скалата на Хамилтон-Норвуд машкиот облик на ќелавост е резултат на генетиката и обично почнува да се манифестира на врвот и/или фронталната коса. Ако не се лекува, машкиот облик на ќелавост може брзо да премине во делумна или целосна загуба на косата.

Најчестиот тип на опаѓање на косата кај жените, женски облик на губење на косата кај жените е познат како андрогена алопеција (АГА). Класифицирано според Лудвиговата скала опаѓањето на косата кај жените е генетско нарушување кое предизвикува косата да почне да се разретчува на врвот од скалпот. Иако е невообичаено, ако не се лекува женскиот облик на опаѓање на косата, опаѓањето на косата може да напредува за да се заврши со ќелавоста на врвот на главата.

Алопеција не може да се излечи. Сепак, може да се третира, а косата може да порасне повторно. Причините за губење на косата кај мажите се разликуваат во голема мера, но андрогената алопеција - или генетски наследена, машки облик на ќелавост - е најчестата причина.

Не постои лек за машкиот или женскиот облик на ќелавост, но постојат козметички (на пример, производи од Revalid® системот) и хируршки третмани со докажана ефикасност, што може да доведат до некое подобрување.

Измените во вашата рутинска нега и целокупниот животен стил, може да помогнат да ги минимизираат видливите ефекти на губење на косата.

Бидете внимателни со преостанатата коса. Повеќето луѓе се премногу груби со својата коса. На пример, препорачливо е да се користи чешел наместо четка и да се избегнат цврсто прицврстувачки капи или шапки. Косата е, исто така, многу кревка кога е влажна, па бидете особено внимателни после миењето.

Исто така, постојат шампони и друга козметика за коса за да ја направат вашата коса поцврста и полна.

Понатаму, кратката фризура го минимизира контрастот помеѓу оќелавените и неоќелавените области. Долгата коса има обратен ефект и може да направи да изгледате постари.

Исто така, е важно да вклучите доволно протеини во вашата исхрана, особено ако сте вегетаријанец (понекогаш опаѓањето на косата почнува кога луѓето се откажуваат од месото). Потрудете се да не станете анемични со јадење на храна богата со железо како црниот дроб, јајцата и зелениот зеленчук.

REVALID ПРОИЗВОДИ ЗА НЕГА НА КОСА.

Да, може да се каже дека е така. Redensyl® е најновата состојка против опаѓање на косата и најдобра алтернатива за трансплантација на коса.

Тоа е патентирана активна состојка врз основа на истражување на регенеративната медицина. Redensyl® ги насочува матичните клетки на фоликулите на косата да ја реактивираат нивната поделба и ја стимулираат нивната иницијација на анаген (фазата на раст) на косата.

Содржи две молекули патентирани од страна на компанијата Induchem: DHQG и EGCG2.

Повеќето од постоечките состојки достапни на пазарот за козметичката индустрија за промовирање на раст на косата се растителни екстракти или пептиди. Спротивно на тоа, Redensyl® претставува нова генерација за раст на косата со активирање на молекулите на косата. Тој е дизајниран од научната анализа на функцијата на матичните клетки во фоликулите на косата и е резултат на уникатен патентиран процес на синтеза (процес без ензимски растворувачи, процес на ензимска гликозилација).

Единствените дејства кои ги предизвикува (активирање на матичните клетки ORSc, стимулација на дермални фибробласти на HFDPc папила, намалување на воспалението) резултираат со брзо производство на нова здрава коса кај доброволци кои страдаат од андрогена алопеција за само три месеци.

Во однос на густината ќе почнете да ги гледате резултатите по три месеци. Сепак, може да потрае малку подолго за повидливи резултати, бидејќи фоликулите на косата поминуваат низ релативно долг период на латентност помеѓу циклусите на раст (обично околу три месеци).

Redensyl® обезбедува просек од 10 000 до 28 000 нови влакна по три месеци. Жените, исто така, гледаат слични резултати што го прави совршена состојка за унисекс.

КОСА КОЈА СТАРЕЕ

Активната состојка против стареење DN-Age е екстракт од листовите на растението Cassia Alata, познато по присуството на големи количества на Kaempferol-3-O-Sophoroside (K3OS). DN-Age докажано го намалува оксидативниот стрес и воспалението на скалпот и на клетките на фоликулите од влакното. Го штити скалпот од оштетување, го забавува процесот на побелување на косата,  ја одржува густината, исполнетоста и јачината. За повеќе информации кликнете на следниот линк.

Еделвајсот (Leontopodium alpinum) е Алпска „ѕвезда кој преживува“, расте на  висина од 3000 метри, каде е изложен на високи концентрации на УВ зраци и екстремни температури, што го прави растението експерт за само-заштита. Еделвајсот е моќен антиоксидант, чистач на слободни радикали, и ја штити и и' помага на кожата во зачувување на природната рамнотежа, значително намалувајќи ја нејзината чувствителност.

DN-Age не ги иритира очите или кожата и не дава ниту надразнувачки ефект ниту фото-токсичен.

Да, сите Ревалид производи се безбедни за користење во бременост.

Постојат 3 видливи аспекти при стареење на косата:                                  

 1. Побелување на косата - отсуството на природни заштитни пигменти во косата ја намалува заштитата на косата од УВ оштетување                                                                                               
 2. Тенчење на косата и опаѓање - намалувањето на дебелината на влакното и густината, го зголемува чувството на опаѓање на косата
 3. Губење на квалитетот на косата - видливиот дел од влакното станува понеотпорен и поподложен на оштетување и кршење

Дознајте повеќе за промените на „зрела/возрасна“ коса

Интринзични (внатрешни) фактори:

 • Физиолошко стареење                                                                        
 • Генетска предиспозиција (фамилијарно предвремено побелување)                                                                                       
 • Психолошко-емотивен стрес (побелување, опаѓање)

Екстринзични (надворешни) фактори:                                                                 

 • Ултравиолетово зрачење                                                                                     
 • Загадување на воздухот                                                                                   
 • Пушење                                                                                                                 
 • Исхрана                                                                                                                   
 • Стил на живеење - дневни навики

Не, Revalid Anti-Aging Shampoo или Revalid Anti-Aging fluid не содржат парабени, сулфати или силикони. Овие состојки се заменети со супстанци со истите корисни својства, кои немаат негативен ефект.

ПРВУТ

Revalid Triple Active шампон DS нуди широк спектар корисни својства за Вашата коса и скалп. Неговата ултра блага формула нежно го чисти скалпот, отстранувајќи ја нечистотијата без реакција во областа за тестирање за време и по нанесувањето во период на изведување на студијата (без да предизвика никаква иритација). Специфично е формулиран да биде пријатен за микробиомот на скалпот, промовирајќи здрава рамнотежа на микроорганизми на Вашиот скалп. Оваа оптимална средина на скалпот го подобрува целокупното здравје на скалпот, што доведува до подобрување на квалитетот и изгледот на косата.

Revalid шампон против првут комбинира различни активни состојки кои обезбедуваат ефикасно и долготрајно ослободување од првутот. Ја враќаат природната влажност на скалпот и го спречуваат создавањето на нови лушпи. Истовремено, го смируваат непријатното чешање на скалпот.                              

Revalid Triple Active Shampoo DS  Crinipan AD е моќна состојка во борба против првут, особено ефикасна кај габата Malassezia. Има значителен ефект при сериозна форма на првут и нежно ги чисти косата и скалпот. Dandrilys е природно решение на база на специфични сапонини (јујубосиди) од кората на дрвото Joazeiro. Го враќа во рамнотежа микробиотот на скалпот. Има брз и долготраен ефект за намалување на чешањето. Во целост е брз и ефикасен третман на првут. Elestab 100 HP е хидросолубилна антимикробна катјонска супстанца со широк спектар на активност против бактерии и габи. Покажува забележителен траен ефект против мастење и чешање што го прави особено погоден при третмани „со измивање“. Исто така покажува анти-иритирачки ефект врз скалпот.

Состојката во Revalid шампон против првут - Piroctone Olamine е иновативна состојка против првут која го намалува воспалението на скалпот и го елиминира првутот.

Екстрактот од коприва е во широка употреба како хербален традиционален производ кој го регулира создавањето на себум.

Undecylenic acid има природни анти-габични својства, ја намалува продукцијата на видот Malassezia, и ги намалува чешањето и иритацијата. Пантенол докажано ја поттикнува пролиферацијата (растот) на дермални фибробласти и го забрзува обновувањето на клетките. Помага и во апсорбирањето и задржувањето на влажноста на косата. Како таква, оваа состојка помага во обнова на оштетената коса и рацветаните краеви, како и во згуснување и зајакнување на косата. Алантоин го смирува скалпот и промовира создавање на нови клетки, подобрувајќи ја регенерацијата на кожата на скалпот.

И двете решенија имаа извонредна подносливост во истражување за дерматолошка апликација  правено во клинички услови. Благодарение на ултра-благите формули и двата производи се погодни за секојдневна употреба.

Првутот се појавува кај речиси 50% од вкупната возрасна светска популација во некој период од животот. Иако е широко распространет, првутот повеќе го имаат мажите од жените.

Првутот и себороичниот дерматитис првенствено се предизвикани од прекумерното создавање на себум, природно масло произведено од лојните жлезди на скалпот. Себумот делува како заштитна бариера против губење на влага и влијанија од околината. Сепак, прекумерното создавање на себум создава идеална средина за размножување на бактерии и микроорганизми, вклучувајќи ја и габата Malassezia. Овој неконтролиран раст доведува до карактеристични симптоми на себореичен дерматитис, како што се воспалени инфилтрати на кожата, првут, чешање на скалпот и црвенило. Овие симптоми служат како карактеристични показатели за себороичен дерматитис.

Појавата на првут може да е резултат на бројни и различни причини. Многу случаи на првут можат да се третираат со употреба на специјално формулирани производи за нега на коса, како што е Revalid шампон против првут, или да се избегнуваат производи и навики кои го иритираат и/или сушат скалпот како што се:

 • Премногу често миење на косата
 • Употреба на тешки, дехидрирачки шампони                                         
 • Агресивни техники за боење и стилизирање на косата                                      
 • Употреба на хемикалии и прекумерна топлина                                          

Постојат бројни надворешни причини, особено за појава на сув скалп:

 • Топлиот и сув воздух лошо влијае на скалпот                                                       
 • И студеното и топлото време подеднакво ја сушат кожата                                              
 • Хормонални промени                                                                                             
 • Високи нивоа на стрес                                                                                 
 • Неизбалансирани диететски навики                                                                                                                        

Чешањето на скалпот ја влошува иритацијата и може да доведе до воспаление. Поради тоа, колку е да е тешко да се следи, препорачливо е да се избегнува чешање.  Ако пак симптомите на првут се резултат на здравствен проблем, потребно е да се побара помош од лекар специјалист.

Самиот првут не води до опаѓање на косата. Но, прекумерното чешање на скалпот може да го го ослаби коренот на влакното што предизвикува паѓање на косата. Исто така, воспалението кое потоа се јавува и насобирањето себум, создаден од косата за нејзина заштита, може да ги попречи фоликулите во понатамошен слободен раст што пак води до истенчување на косата и нејзино опаѓање.

Revalid Triple Active шампон DS не содржи парабени, сулфати ниту силикони.

Revalid шампон против првут не содржи парабени, сулфати ниту силикони.

И во двата случаи, овие состојки се заменети со супстанци со истите корисни својства, кои немаат негативни ефекти.

ЗА РЕВАЛИД

Revalid е создаден во 1992 година во Швајцарија со цел да се обезбеди холистичка нега на косата и третман против опаѓање на косата. Во Revalid целиме да создадеме целосен ефект, како одвнатре така и однадвор. Соработуваме заедно со здравствени професионалци, дерматолози, и независни институти со цел развивање производи со докажани корисни ефекти. Разбираме дека нашата појава како личност има огромна улога при претставувањето пред другите  како и за самодовербата, и ние во Revalid напорно работиме за целосна поддршка.

Ние во Revalid се стремиме кон задржување на карактеристиките како сигурност, веродостојност, професионалност, посветеност и ефикасност. Користиме врвна технологија и најсовремени научни методи за да обезбедиме најдобри производи за потребите на нега на Вашата коса. 88% од потрошувачите го препознаваат Revalid како ефикасен и бренд од доверба.¹ 

91% од жените му даваат предност на Revalid пред другите присутни производи и тоа заради ефикасноста, сигурноста и сериозноста.²                                                                                                

¹ Базирано на одговор од 757 жени потрошувачи кои користеле Revalid брендирани производи                                                                ² Базирано на одговор од 1007 жени потрошувачи на кои им се познати Ревалид производите за нега на коса.

За да се најдат соодветните производи за Вашите посебни потреби, потребна е стручна експертиза. Затоа нашите производи можат да се најдат само во аптека и се препорачуваат од експерти и дерматолози.

Не, сите наши производи не се тестираат на животни.

Да, сите наши производи подлежат на обемно дерматолошко тестирање и даваат одлични резултати во поглед на ефикасност и толеранција при редовна употреба.

Нашето истражување, развој и производство се изведуваат во Швајцарија. Горди сме на нашето швајцарско наследство/потекло кое може да се види и почувствува во сите наши производи и услуги.

Доколку сакате да пријавите несакано дејство или да добиете информација за Revalid козметичките производи а за кои е Ewopharma одговорно лице во UE/EEA, кликнете тука: cosmetovigilance@ewopharma.pl